Työminä ja kotiminä

posted in: Uncategorized | 0

Tällä hetkellä kuljen fysioterapiayrittäjänä hauskalla ikuisen oppimisen ja kehittymisen tiellä fysioterapian, liikkeen, liikkeenhallinnan ja -oppimisen ja ohjaamisen parissa. Kuten meillä kaikilla, on minullakin useita rooleja: Olen äitiysfysioterapeutti, lantionpohjan fysioterapeutti, liikuntafysiologi (LitM), yrittäjä sekä kahden lapsen äiti, vaimo, tytär ja pikkusisko. 🙂

Työminä

Yrittäjän olen ollut vuodesta 2015. Opiskellessani fysioterapiaa ajattelin, että yrittäjää minusta ei koskaan tule ja lantionpohjan fysioterapeutiksi en tule päätymään. Mutta niin elämä heittää ja kahden lapsen synnytyksen jälkeisen palautumisen viedessä aikaa, kiinnostuin keskivartalon kuntoutuksesta ja lantionpohjasta ja nyt kuulun ylpeänä Suomen Lantionpohjan Fysioterapeutteihin sekä Suomen Äitiysfysioterapeutteihin. 

Parasta työssäni on auttaa ihmisiä. Lantionpohjan fysioterapiassa näen, miten sosiaalisesti haittaavasta vaivasta on kyse; esim.menoja pitää suunnitella ja jättää väliin, jos wc-mahdollisuuksista ei ole tietoa. Tuoreiden äitien kanssa keskustelut heitä huolestuttavista asioista ja niihin ajatuksien ja kokemuksen näkökulman tuominen ovat tärkeitä. Meillä fysioterapeuteilla on parhaimmillaan mahdollisuus kohdata ihminen ja kulkea asiakkaan rinnalla tukien eteenpäin. 

Työssäni liikkeen “laatu” on tärkeää; mistä liike lähtee, miten kehoa kannatellaan ja kuinka eri kehon osat toimivat yhdessä. 🙂 Uskon harjoitteluun ja toistojen avulla automaattiseen liikkeeseen, jossa keho toimii opituilla liikemalleilla ilman erillisten lihasten ajattelua. Mutta tähän tarvitaan harjoittelua! Tätä tukemaan minun ohjaukseen pääsee tällä hetkellä (tosin koronasta riippuen!!) äitien ryhmissä sekä ryhtiryhmissä!  Lisäksi käytän NKT (NeuroKineticTherapy) lihastestausta tietyissä oireikuvissa, jonka tulokset välillä häkellyttävät itse tekijäänsäkin! 🙂 

Erilaisia käsittelyjä ei pidä aliarvoida, vaan uskon, että niillä on aina aikansa ja paikkansa fysioterapiassa! Jos keho on kireä ja jumissa, ei aina liikkeellä pääse yhtä nopeasti eteenpäin kuin käsittelyn ja liikkeen yhdistelmällä! Tämä on tosin usein myös raha- ja aikakysymys… 

Liikuntafysiologi minussa seuraa tutkimuskenttää, ja yliopistosta sai nimenomaan eväitä arvioida tutkimusten laatua ja tiedon luotettavuutta! Tämä puoli minussa haluaa aloittaa blogin kirjoittamisen ja tuoda näkyville tutkittua fysioterapian kentältä äitiysfysioterapiasta ja lantionpohjan fysioterapiasta.

Työssäni

  • Näen miten liike on lääke!
  • Arvostan asiakasta ja asiakkaan tavoitteita ja toiveita ja näkökulmia.
  • Kuuntelen ja kuulen – noloja aiheita tai noloja kysymyksiä tai tunteita ei vastaanotollani ole!
  • Kunnioitan asiakkaan itsemäärämistä – asiakas osallistuu tutkimusten valintaan ja saa kieltäytyä. 
  • Jokaisella on omat voimavaransa – aina ei harjoittelu mene eteenpäin ja pitkäaikainen harjoittelu voi aaltoilla, kun välillä harjoittelua tulee tehtyä enemmän ja välillä vähemmän! 
  • Asiakkaan pelot ja uskomukset on otettava huomioon sekä annettava uskoa kehon vahvuuteen ja uusiutumiskykyyn.
  • Asiakas osallistuvana ihmisenä – pyrin auttamaan, että asiakas pääsee osallistumaan hänelle tärkeisiin liikuntaan/tapahtumiin/työhön/yhteiskuntaan.
  • Harjoittelussa kuormitus ja palautuminen on tärkeää – palautumista parantaa uni ja ravinto.
  • Ihmiset ovat ainutlaatuisia ja arvokkaita yksilöitä! 

Kotiminä

Rakastan perhettäni ja läheisten ihmisten kanssa ajan viettämistä! 

Rakastan liikuntaa ja liikkumista! Lajikirjo on kaventunut nuoremman minän ajoilta, sillä vanha polvivamma ei anna kaikkea tehdä. Mutta jäälle on huippua päästä pelamaan jääkiekkoa! Muita harrastuksia kuntosali, flamenco, jooga sekä vuodenajanmukaisesti hiihto, rullaluistelu, uinti ja se suosituin laji Suomessa eli kävely! 🙂 

Muuten pidän rauhoittumisesta ja välillä nautin rauhallisesta kävelystä luonnosta omien ajatusten parissa tai lämpimästä kahvihetkestä (nykyisin tee-hetkestä) portailla auringossa. Pohjimmaista luonnetta pitäisi ehkä kysyä lähimmiltä ihmisiltä! 🙂 Ehkä rauhallinen nautiskelija! 🙂